Mount St. Helens summit

Tämän vuoden haikkauksen päätavoite oli Mount St Helensin valloitus. Vaellus vaati valmisteluja jo keväästä lähtien mm:

    1. Kiipeilyluvat. Kiipeilylupia myönnetään alueelle 100 kpl/päivä.  Kun luvat tulevat myyntiin, ne hupenevat nopeasti. Jos tästä myöhästyy tai lupaa sopivalle päivälle ei ole enää tarjolla, voi lupia voi yrittää hankkia esim. nettihuutokaupasta.
    2. Harjoittelu. On hyvä harjoitella etukäteen painavamman rinkan kanssa kulkemista, sillä en ihan kylmiltään lähtisi huippua tavoittelemaan. Kävimme Mervin kanssa jo aikaisemmin tutustumassa St Helensin maastoon. Tutustuminen osoittautui hyödylliseksi, sillä meillä oli tämän  jälkeen aavistus siitä mikä meitä odottaisi. Sant Helensin maasto on ainut laatuista. Kannattaa myös haastatella jo siellä käyneitä. Heiltä saa kullanarvoisia vinkkejä. Mervi olikin saanut hyvän vinkin puutarhahanskojen tarpeellisuudesta tällä haikilla. Vinkin ansiosta meillä oli käsien iho tallella  haikin jälkeen.
    3. Varusteet. Hyvät vaelluskengät, kerrospukeutuminen, riittävästi juotavaa ja välipaloja. Olosuhteet voivat muuttua ST Helensillä nopeasti. Tällä kertaa ne muuttuivat vain lämpötilojen suhteen, aamun raikkaudesta, kuumuuden kautta jäätävään ja kovaan tuuleen. Saimmekin nauttia auringosta koko päivän. Aurinko oli myös sulattanut lumen suurimmaksi osin huipulta, eikä piikkejä onneksi tarvittu matkalla.

Huolestuneena seurasimme vierestä koululaisryhmää, joka opettajien johdolla tavoittelivat huippua kevyissä kouluvaatteissa, lenkkarit jalassa ja taisi jollain olla ne muodikkaat karvasaappaatkin. Tällä kertaa ei vastaan tullut ketään flipflopeissa, mutta ei siitä paljoa puuttunut.

Olen varusteiden suhteen semi-tiukkis, varaudun ehkä liikaakin. Jokainen voi miettiä ja määritellä omalla kohdallaan, mikä on sopiva määrä varusteita ja mitkä toimivat juuri itselle parhaiten, jos jotain sattuu. Ylimielisyyteen ei minusta kenelläkään ole tässä asiassa varaa. Loukkaantumisen vaara tällä haikilla (ja muillakin haikeilla) on todellinen.

Minkälaista sitten oli nousta huipulle?

Lähdimme parkkipaikalta liikkeelle aamulla noin seitsemän aikaa. Oli upeaa seurata vuoristossa, miten yön pimeys väistyi aamun valkenemisen tieltä.

DSCN1124

Alkumatka sujui leppoisasti metsän läpi, eikä se vaatinut suuria ponnisteluja. Kun puuraja oli ohitettu, alkoi tosi toimet.

DSCN1154

 

 

 

DSCN1160

Nousu huipulle oli enemmän tai vähemmän kauheaa. Maasto oli kivikkoista, tuuli nosti ilmaan tuhkaa ja pölyä, yskitti, silmiä kirveli, rinkka painoi synninlailla selässä ja yritit tasapainoilla tiesi läpi kivikkolabyrintin ja mietit joka askeleella, onko tähän turvallista astua ja jos astun pystynkö pitämään itseni ja rinkan pystyssä kaatumatta taaksepäin. Tämän lisäksi auringon paiste poltti nenän ja niskan (taas), jalat olivat aivan hapoilla ja kävely  vaihtui ”mummo töpöttelyyn” tuhkassa.  Tuhkassa talsiminen oli turhauttavaa, kun astui askeleen eteenpäin valui jalka tuhkan ansiosta 1/2 kengän mittaan taaksepäin. Tässä vaiheessa mietin Mervin kanssa monta kertaa, onko tässä touhussa mitään järkeä, kun päivän voisi viettää mukavamminkin.

Juuri kun ajattelin, etten jaksa enää yhtään enempää, heitän helkkarin rinkan vuorelta alas ja kävelen kotiin, saavutimme huipun.

DSCN1171

Yleensä alastulo on mukavaa ja palauttavaakin, mutta tällä kertaa ei. Alas tulo oli pahin osuus koko trailillä. Paluu upealta huipulta väsynein jaloin saman kivikkolabyrintin läpi kun mennessä, oli lähes täydellistä tuskaa. Selvisin siitä juuri ja juuri kaatumatta, mutta selvisin. Kroppani muistutti kokemuksesta vielä pari päivää sen jälkeenkin että jotain oli tullut tehtyä. Lisäksi olen nyt muutamaa varpaankynttä köyhempi.

DSCN1199

Jos joku esittäisi minulle nyt kysymyksen” Lähtisitkö uudelleen?” Siihen ei olisi kun yksi vastaus ”Koska lähdetään?” En vaihtaisi tästä kokemuksesta sekuntiakaan pois!

Haluan vielä lopuksi erityisesti kiittää haikkikavereitani Pauliinaa ja Merviä. Oli hienoa jakaa tämä oli upea kokemus Teidän kanssanne!

DSCN1163

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s