Jokamiehenoikeudet

Suomessa meillä on jokamiehenoikeudet. Oikeudet määritellään seuraavasti: ” Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Niistä nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä niistä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä.”

Vastaavia oikeuksia ei ole Yhdysvalloissa. Jokaisella osavaltiolla on vielä omat lakinsa ja säädöksensä koskien maanomistusta. Tässä jutussa on lyhyesti löytämääni ja Sammamishin poliisilta saamani tietoa Washingtonin osavaltion säännöistä.

 Washingtonin osavaltiossa on pääasiassa kolmenlaisia maita:

1.Julkisia maita (Public lands). Näillä sijaitsee lähes kaikki haikit. 

2.Yksityisiä maita (Private lands) Näille maille on yleisesti yleisöltä pääsy kielletty. Maanomista päättää ketä mailleen päästää (jos ketään) ja milloin.

3.Tribal lands. Näillä alueilla saattaa olla sallittua esimerkiksi metsästää maksua tai erillistä lupaa vastaan. 

Mitä sitten seuraa, jos eksyt yksityisille maille?

Jos eksyt toisen maille, voidaan sinut hätistellä ystävällisesti tai vähemmän ystävällisesti pois. Jos taas maanomistaja on sitä mieltä, että olet törkeästi rikkonut hänen oikeuksiaan, kutsutaan paikalle virkavalta. Tässä vaiheessa kannattaa olla oman asianajajan numero puhelimen pikavalinnassa.

Syytteet voivat olla vakavassa tapauksessa joko Ensimmäisen asteen (First degree) tai toisen asteen (Second degree) rikkomus (trespassing).

First degree –  On vakavampi rikos “he or she knowingly enters or remains unlawfully in a building.” Rangaistus max 1 vuosi vankeutta ja $5000 sakko.

Second degree –  On hieman lievempi “he or she knowingly enters or remains unlawfully in or upon premises of another under circumstances not constituting criminal trespass in the first degree.” Rangaistus max 90 päivää vankeutta ja $1000 sakko.

Ero ensimmäisellä ja toisella asteella on se, mistä sinut on saatu kiinni. Ensimmäinen aste koskee lähinnä rakennuksesta kiinni saatua henkilöä (murto) ja toinen aste ulkoalueelta kiinniotettua henkilöä.Kummassakin tapauksessa on kyseessä tahallinen teko.

IMG_3957

Miten ongelmilta voi välttyä?

1.Jos olet lähdössä off trail, varmista etukäteen kulkeeko suunniteltu reittisi yksityisillä mailla. Yritä välttää reitin valinnassa tätä vaihtoehtoa.

2.Joskus maanomistajat sallivat haikkaajien kulun heidän maidensa läpi. Kun kuljet tällaista reittiä pitkin kunnioita omistajan oikeutta, äläkä törppöile roskaamalla, heilumalla tulitikkujen kanssa tai muutenkaan ole häiriöksi.

3.Jos eksyt yksityisille maille yritä löytää tie ja kulje sitä pitkin.

4.Käytä useampia karttoja esimerkiksi Forest Service kartoista selviää maanomistukset, kun taas Nat Geo kartasta selviää leirintäalueet.

Miksi maanomistajilla on niin kovat oikeudet?

Varmaa vastausta en löytänyt, mutta luulen että se johtuu historiasta ja siitä, miten Yhdysvalloissa aikoinaan maa-alueita vallattiin ja lunastettiin. Toinen seikka voi olla, että maanomistaja voi joutua oikeudelliseen vastuuseen maillaan tapahtuneesta onnettomuudesta. Erään kuulopuheen mukaan vanhan rautatien varrella ollut aavekaupunki jouduttiin repimään maan tasalle siinä pelossa, että tyhmemmät haikkaajat satuttavat itsensä ottaessaan selfietä vaarallisissa paikoissa. Niinpä puskutraktorit jyräsivät osan Washingtonin osavaltion historiaa maan tasalle.

IMG_3955

Miksi kirjoitin aiheesta?

Suurin osa haikeista ja retkikohteista sijaitsee yleisillä mailla. Muutama mielenkiintoinen kohde on kuitenkin yksityisillä mailla, kuten syksyllä ystäväni Marikan löytämä paikka. Paikka on ehkä Washingtonin tunnetuin salaisuus. Ongelma on, että tämä kaunis ja historiallinen kohde sijaitsee yrityksen mailla ja yritys on tehnyt ikäviäkin toimenpiteitä estääkseen haikkaajia pääsemästä paikalle. Pääseminen kohteeseen on helppoa. Vaikeaa on se, ettei jää kiinni. Yritys on palkannut paikalle muutaman tukevan turvamiehen pitämään ainakin osan haikkaajista ja selfienisteistä poissa. Meille oli onnea matkassa ja pääsimme käymään paikassa ilman ongelmia. Kehotan kuitenkin kaikkia suhtautumaan vakavasti ”No Trespassing” kyltteihin.

IMG_3965
Washingtonin vankila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s